Färdfararna

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Planeringen för expeditionen påbörjades av Mattias för ett år sedan.


- Som infödd jämte har fjällturer alltid utgjort ett naturligt inslag i mitt liv. Det var när jag gick på Fjäll & Vildmarksledarlinjen 2005 i Malung som idén föddes om att göra en expedition genom den svenska fjällkedjan. Den idén har legat och grott i ett antal år och i våras bestämde jag mig för att göra verklighet av min dröm. Jag började att planera för en expedition där jag skulle skida från Grövelsjön upp till Treriksröset!Drömmen skulle bli verklighet!
 
- Då det i julas blev ett avhopp från Mattias kompanjon som han tänkt genomföra det hela med. En gemensam bekant tipsade då  honom att fråga Anna. För mig har många expeditions drömmar funnits och många mindre gjorda i vår svenska fjällvärd, med både skidor och hundspann i tävlingsform alt. rekreation.  Då Mattias tillfrågade mig om att göra Expeditionen, trots att vi ej träffats tidigare, hade jag inte minsta tvekan.
Då starten går i Mattias marker är målet för expeditionen mina hemma marker, norra lappland ovan polcirkel och dess magnifika fjällvärld.
 
Vi har båda stor erfarenhet av vistelse i vinter fjäll och då person kemin stämde så bestämde vi oss för att köra på och genomföra expeditionen ihop. Vi såg att vi kunde lita på varandras kunskap även i extrem fjällmiljö exempelvis väder som kan ställa till svårigheter. Mattias har gjort sin militära tjänstgöring på K4 Arvidsjaure Norrlandsjägarregemente vilket innebär att han är väl medveten hur krävande det kommera att vara under expeditionen. Och Anna har med sin erfarenhet av akut /ambulanssjukvård lärt sig att hantera både fysiskt och psykiskt svåra situationer och problemlösningar vilket göra att samarbeta är väl rotad.